Tuesday, 22 September 2015

#homemadebyrads_CHICKEN BROTH

As-salam KKRADS dearies..

Sementara menunggu chicken broth Mama Ya tengah mereneh atas dapur tu, bolehla Mama Ya tulis entry baru ya. Sebulan dua ni asyik terfikir je nak buatkan Aniqah Delisya chicken broth untuk dimakan dengan bubur atau sup bening. Tapi asal nak buat je dok fikir 2-3 kali. Kemalasan nak menunggu chicken broth tu siap memang dah sampai tahap dewa!

Tapi hati ibu mana yang tak terasa bila melihat anak sangat sukakan bubur air tangan ibu, tapi si ibu pula dengan malasnya menggunakan bahan-bahan segera yang mengandungi kandungan sodium dan pengawet yang tinggi. Perasaan serba salah itu lagi menebal apabila saya merasakan ianya tanggungjawab saya yang telah saya abaikan untuk berikan makanan terbaik buat dirinya sebab saya adalah surirumah tangga sepenuh masa. Maafkan mama ye sayang..

Bermula dari perasaan serba salah ini, saya mula mencari resepi demi resepi untuk memperbaiki khasiat pemakanan yang diambil oleh Aniqah Delisya. Saya mulakan dengan resepi Chicken Broth. Apa itu Chicken Broth (CB)? Ramai yang memanggilnya sebagai stok ayam. Jika anda tonton iklan kiub pati ayam K***, anda akan dapat lihat penyediaan ringkas CB ini. Berbeza dengan CB yang berada di pasaran, homemade CB ini mengambil masa 8-12 jam untuk direneh bagi mendapatkan khasiat terbaik hingga ke tulang sum-sum si ayam. Lamanya?!! Ya..memang lama! 

Segala khasiat yang terdapat dalam tulang temulang ayam dan sayur-sayuran akan terlarut ke dalam air renehan menghasilkan stok ayam yang berkualiti dan sedap. Lebih lama ia di reneh, lebih sedap chicken broth tersebut. Anda punyai 2 pilihan untuk menyediakan CB ini, samada memasukkan semua bahan ke dalam slow cooker dan set kepada auto mode dan biarkan semalaman ataupun reneh di atas api yang kecil di atas dapur untuk 8-12 jam. Disebabkan saya tidak mempunyai slow cooker, pilihan saya adalah mereneh di atas dapur untuk 8 jam. Fuh! Memang mencabar. Tidak hairanlah jika harganya mahal di pasaran.

Di sini saya kongsikan resepi Chicken Broth homemadebyrads ya! Bahan-bahannya adalah:

1 batang lobak merah
1@2 batang celery
Bahan tumis 4 sekawan dan sup bunjut adabi
4-5ulas bawang putih
1 biji bawang holland
Tulang ayam secukupnya
2sdm Apple Cider Vinegar

Caranya mudah. Potong semua bahan yang diperlukan. Masukkan air ke dalam periuk yang sudah dimasukkan bahan-bahan yang telah dipotong td. Tambahkan 2 sudu makan cuka apple dan renehkan di atas dapur yg berapi kecil selama 8-12 jam. 

Setelah selesai, sejukkan terlebih dahulu dan tapis segala hampas yang lain supaya lebih mudah untuk dituang ke dalam mangkuk yang lebih kecil. Ambil air stocknya sahaja, yang lain silakan buang.  

#homemadby rads_chicken broth
Mama Ya mula merenih CB pukul 3.45pm tadi. Kami mula lewat sedikit sbb ramai pula yang datang rumah untuk ambil order baby food mereka sebelum ini. Lepas ni dah tau cara nak buat, bolehla amik order niaga. Hik3!

Banyak lagi gambar untuk di kongsikan. Nanti saya update kemudian ya. Resepi dah pun saya kongsikan, apa kata anda cuba masakkan si comel anda chicken broth dengan menggunakan resepi tersebut? Selamat mencuba! Jangan lupa untuk kongsi di blog masing-masing dan tinggalkan jejak untuk saya buat kunjungan balas. Mama Ya nak sambung mereneh pula. Selamat malam semua.. As-salam.. 

No comments: